Wat is catamaranclub KZDH?

KZDH staat voor Kustzeilvereniging Den Helder en is de catamaranclub van Den Helder. Het is een kleinschalige, gezellige club. Op dit moment zijn er 14 boten. De catamaranclub bevindt zich nabij Huisduinen. Het meest onbedorven plaatsje aan de Noordhollandse kust.


Hoe is het catamaranzeilen in Den Helder?

Catamaranzeilen vanaf het strand in Den Helder is uniek. Het vaargebied strekt zich uit over de kuststrook richting het zuiden tot Callantsoog en richting het noorden tot aan de kust van Texel. Het vaargebied bevindt zich zowel op de Noordzee als op de Waddenzee. De zandplaat de 'Razende Bol' met zijn zeehonden is ook dichtbij. Deze zandplaat zorgt ervoor dat er vanaf onze catamaranclub altijd gemakkelijk en veilig door de branding kan worden gevaren. Verder is het een interessante locatie om af en toe omheen te varen. Texel is natuurlijk ook gemakkelijk te bevaren. Daar gaan we regelmatig 'een bakkie doen'.


Wanneer wordt er gevaren?

Door de week wordt er regelmatig gevaren, maar in de weekenden wordt het meest gevaren. Vooral op zondag zoeken de meesten van onze leden strand, zee en boot op. Veelal gaat het hele gezin mee, want op het strand kunnen ook de kleintjes zich goed vermaken. Na het zeilen is er vaak tijd voor een biertje of een wijntje op het terras. Vanaf eind april tot begin oktober staat de club op het strand in Huisduinen. Leden plaatsen en verwijderen zelf de hekken, het terras en steigerdelen waar de boten op worden geplaatst. Dit neemt niet veel tijd en na een ochtend werken is de klus afgerond.


Wat heb je voor catamaranzeilen nodig?

Behalve een boot en een ligplaats of stalling heb je diverse spullen nodig om te kunnen gaan zeilen. Vergeet de traditionele zeilpakken, koop een wetsuit of een droogpak met een trapezebroek, zwemvest en surfschoenen.

 

Het ideale van catamaranzeilen is dat je in een paar uur je zeilhart helemaal kunt vullen. Je kunt lekker intensief zeilen combineren met een middagje strand. Als het mooi weer is kun je vaak ook goed catamaranzeilen.


Hoe leer je catamaranzeilen?

Als je al kunt zeilen heb je al een goede basis om te leren catamaranzeilen. Het grote verschil is de hoge snelheid van de catamaran die een grote handelingssnelheid vraagt. Verder is het belangrijk de zee met haar sterke stroming te leren kennen. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn catamaranscholen. We helpen je ook graag om je wegwijs te maken.


Hoe kom je aan een boot?

Op internet staan diverse catamarans te koop. Veel informatie is te vinden via de volgende website: catamarans.startpagina.nl Ook zijn er verschillende dealers waar je terecht kunt.


Wat kost een lidmaatschap?

Het lidmaatschap van de KZDH kost 180 euro per boot per jaar.


Hoe word je lid van KZDH?

Voor informatie over het lidmaatschap kun je contact opnemen met een van onderstaande bestuursleden:

Jaap de Jong: 0223-634866

André Zijlmans: 06-22964237

Ab Jenema: 06-42421618Voor de eerste keer catamaranzeilen

Catamaranzeilen is niet binnen 10 minuten geleerd. In deze informatieve video zijn alle stappen doorlopen om een eerste keer veilig met je cat te gaan zeilen. Zo leer je rekening te houden met de windrichting, de stroming het aan- en afmeren. 

 

Veiligheid staat voorop, dus het is erg gebruikelijk om ook mede clubleden hulp te vragen, mee te varen en andersom.  De meer ervaren leden vertellen graag over de catamaran maar ook over de omgeving. Ook laten sommige leden  hun catamaran omslaan en zelfs kenteren om de techniek van het oprichten te trainen.

 

Mocht je na het zien van deze video er nog veel meer van willen weten is de zeilschool de Eierlander op Texel ook een prima plek voor een (opfris) cursus.